Het Klikgebit

Een klikgebit of klikprothese op implantaten

Een traditioneel kunstgebit kan vervangen worden door het moderne klikgebit. Hierbij heeft u nooit onzekerheid bij het eten van hard voedsel en heeft u altijd een stralende lach met natuurlijke tanden.

Het klikgebit is een kunstgebit dat vastzit in de kaak. Het wordt vastgeklikt op implantaten die op voorhand in het kaakbot worden gebracht. Hierdoor zit uw kunstgebit stevig vast in uw mond en hoeft u geen kleefpasta’s te gebruiken. U kunt wel het gebit dagelijks in- en uit “klikken” om het te reinigen.

Als u (weer) zorgeloos wilt kunnen eten, praten en lachen, is een klikgebit wellicht iets voor u! Dit kunstgebit klikt u vast op implantaten, waardoor het stevig vast zit. Het klikgebit kan eenvoudig uit de mond gehaald worden voor reiniging en kan vervolgens weer eenvoudig worden vastgeklikt. Groot voordeel is dat een klikgebit geen gehemelteplaat meer heeft. Dit voelt prettiger, en tevens gaat het eten gemakkelijker en u heeft meer smaak in uw mond.

Het grootste deel van de kosten van het klikbaar maken van de gebitsprothese en het plaatsen van implantaten wordt door de zorgverzekering vergoed. In sommige gevallen zelfs volledig. U dient wel rekening te houden met het verplichte eigen risico van uw zorgverzekering. Graag kijken wij met u mee welke dekking u heeft en welke vergoeding u krijgt. Wij declareren bij alle zorgverzekeraars.

.

Wanneer een klikgebit

Een klikgebit zou voor u een goede oplossing kunnen zijn als één van onderstaande punten op u van toepassing zijn: 

 • U heeft een loszittend kunstgebit dat niet goed past. Uw kaken zijn zodanig geslonken dat uw gewone prothese geen houvast meer biedt, hierdoor heeft u weleens moeite met eten, praten en/of lachen.
 • Uw eigen gebit is in zeer slechte staat, u heeft misschien al jaren uw tandarts niet bezocht, of uw gebit gaat ondanks zorg sterk achteruit. U mist enkele of meerdere tanden of kiezen, of uw tanden gaan steeds losser staan. U bent op zoek naar een permanente oplossing voor uw gebits maar u wilt liever geen los kunstgebit en wilt het comfort van uw eigen vaste tanden behouden. 
 • U heeft een kunstgebit maar door de gehemelteplaat is uw smaak afgenomen en u wilt alles weer kunnen proeven. 
 • U heeft last van een ingevallen gezicht, uw kaakbot slinkt omdat u geen wortels meer in uw kaakbot heeft. 

 

Voordelen van een klikgebit ten opzichte van een los kunstgebit

Een klikgebit biedt onder meer de volgende voordelen:

 • U kunt weer goed kauwen met uw vaste tanden en kiezen
 • U kunt weer lachen en praten zonder de angst het kunstgebit te verliezen
 • Uw kaken zullen niet verder slinken op de plek van de implantaten
 • Doordat de kaken minder slinken zal uw gezicht minder invallen
 • U heeft geen kleefpasta’s meer nodig
 • Oogt als echte tanden en kiezen
 • Afhankelijk van uw situatie kan er een prothese gemaakt worden zonder verhemelte plaat, u heeft dan een vrij gehemelte
 • Behoud van uw smaak

 

Klikgebit plaatsen

Wanneer u kiest voor een klikgebit worden bij de behandeling de volgende stappen gezet:

 1. Indien u nog eigen tanden heeft worden deze onder verdoving op veilige en deskundige wijze verwijderd. Er wordt direct een immediaatprothese (noodprothese) geplaatst dat ervoor zorgt dat u niet zonder tanden of kiezen komt te zitten.
 2. Als de kaken voldoende tot rust zijn gekomen, wordt de definitieve prothese geplaatst.
 3. In de kaak worden implantaten geplaatst, dit is een relatief eenvoudige en pijnloze ingreep van ongeveer een half uur. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. De behandeling wordt uitgevoerd door onze eigen implantoloog Ronald van Denderen, geen doorverwijzingen naar andere praktijken dus. Uw huidige kunstgebit wordt in de tijd dat de implantaten ingroeien, dus voordat het klikgebit wordt geplaatst, aangepast met een zachte “vulling”.
 4. Bij de meest gebruikelijke implantologie ligt de ingroei periode tussen de twee en de vier maanden, dit is onder meer afhankelijk van de status van het kaakbot, de type constructie en de soort behandeling. Het implantaat heeft tijd nodig om vast te groeien in de kaak.
 5. Zodra de implantaten zijn vastgegroeid in het kaakbot, worden de rails of drukknoppen bevestigd op de implantaten. Hierna kan de definitieve prothese, het klikgebit, worden vastgeklikt.