Orthodontie

Een beugel? Wat nu?

U bent verwezen voor een beugel of u denkt zelf dat het iets voor u is.
U heeft alleen nog geen idee wat dat voor u betekent…..

Dan is het tijd voor een eerste consult. Dit houdt in dat we luisteren naar uw zorgvraag en proberen een eerste beeld te vormen van datgene wat er voor u mogelijk is.

Tevens geven we een eerste inschatting van de kosten en bekijken we of u recht heeft op vergoeding door uw zorgverzekering

Team Ortho

Beugel

Bij een beugel staat de mondgezondheid voorop. Een mooi en recht gebit is functioneel; kauwen, bijten, tandenpoetsen, praten en lachen gaat beter. Ook maken rechte tanden en kiezen een goede mondhygiëne eenvoudiger, wat weer allerlei tandheelkundige klachten, zoals tandvleesontsteking en gaatjes, kan voorkomen.

Regelmatige controle

Als u een beugel draagt, is regelmatige controle door de orthodontist of tandarts voor orthodontie belangrijk. Die kijkt of de beugel nog goed is afgesteld. Als het nodig is, stellen wij je beugel bij. Die controle is meestal eens per maand of 6 weken. In het begin duurt de controle soms wel een half uur. Later duurt het misschien nog maar vijf minuten. Tijdens een controle kunt u al uw vragen stellen, bijvoorbeeld over het poetsen of hoe lang u de beugel nog moet dragen.

Goede mondverzorging en een beugel

Goede mondverzorging is extra belangrijk voor wie een beugel draagt. Achtergebleven etensresten rond de slotjes vergroten de kans op tandplak en dus op gaatjes. Poets daarom het liefst 3 à 4 keer per dag met fluoridetandpasta. Dat is ook belangrijk om het tandvlees gezond te houden. Zorgvuldig poetsen draagt in grote mate bij aan een goed verloop van de behandeling. De orthodontist of tandarts voor orthodontie die de beugel aanmeet, geeft instructies over hoe het beste te poetsen. Wie een uitneembare beugel draagt, kan op de normale manier tandenpoetsen. Vergeet niet ook je beugel schoon te maken.
Met een vaste beugel is het lastiger om tanden te poetsen. U doet het als volgt:

  • Poets eerst het gedeelte van de tanden en kiezen boven de slotjes
  • Poets daarna de slotjes zelf en eindig met het deel van de tanden en kiezen onder de slotjes. Gebruik hiervoor een tandenborstel met een rechte steel, een korte borstelkop en medium of harde nylon haartjes
  • Met een ragertje kan de ruimte tussen de beugel en de tanden gepoetst worden.
  • Vergeet het tandvlees niet
  • Ook kan er voor het slapengaan een minuut gespoeld worden met een mondspoelmiddel

Het poetsen met een beugel zal wat meer tijd kosten. Vaak zijn 5 minuten per keer nodig om tanden en kiezen goed te poetsen.

Beugels voor volwassenen

Steeds meer volwassenen kiezen voor een beugel en vaak gaat de voorkeur uit naar een onzichtbare beugel. Welke beugel het meest geschikt is voor u, is afhankelijk van het gewenste eindresultaat en de huidige stand van uw kaken en gebit. Een beugel kan ook de oplossing zijn tegen slaapapneu.

Retentiespalk

Na de beugelbehandeling staan de tanden en kiezen weer netjes op een rij. Om te voorkomen dat tanden terugschuiven, plaatsen we meestal een spalkje achter de voortanden in de boven- en onderkaak. Dit zorgt ervoor dat de tanden in de huidige positie gaan vastzitten en niet gaan schuiven. Het spalkje wordt met een speciale ‘witte lijm’ vastgezet.

Soorten beugels

Er zijn verschillende soorten beugels: vaste en uitneembare beugels, beugels die de stand van tanden en kiezen beïnvloeden en beugels die de groei van de kaak beïnvloeden. Ook zijn er beugels voor volwassenen, zoals de onzichtbare beugel en de anti-snurkbeugel. Welke soort beugel we gebruiken, hangt af van wat er precies moet gebeuren. Datzelfde geldt voor de duur van de beugelbehandeling. Regelmatig worden verschillende soorten beugels gelijktijdig of direct na elkaar gebruikt.

  • Vaste beugel
    Een vaste beugel wordt ook wel ‘plaatjesbeugel’ of ‘slotjesbeugel’ genoemd. Met op maat gemaakte slotjes (brackets) worden de tanden en kiezen met een draad op de goede plaats geduwd. Eventuele elastiekjes zorgen ervoor dat de boven- en ondertanden goed op elkaar passen.
  • Uitneembare beugel
    De uitneembare beugel heet ook wel losse beugel, omdat hij uit de mond gehaald kan worden. Ze zijn meestal gemaakt van kunsthars waarin metalen draden zijn bevestigd.
  • Onzichtbare beugel: Spark®
    De Spark-behandeling is een vrijwel onzichtbare manier om uw tanden recht te zetten. Spark werkt met digitale 3D-technologie. Dat laat het volledige behandelingsplan zien, van de oorspronkelijke positie van uw tanden naar de gewenste eindpositie. Daarna wordt een reeks doorzichtige aligners op maat gemaakt om de tanden langzaam te verschuiven. We zijn in staat om vrijwel elke orthodontische behandeling op deze innovatieve wijze te behandelen! Ideale behandelwijze voor met name volwassenen.
  • Anti-snurkbeugel: de MRA
    Snurken ontstaat door een vernauwing van de luchtweg in de keelholte. Wij bieden hier een doeltreffende oplossing voor: de Mandibulaire Repositie Applicatie (MRA). De MRA, ook wel anti-snurkbeugel, is een op maat gemaakte beugel die de tanden van uw bovenkaak en onderkaak omvat en uw onderkaak een beetje naar voren drukt. Door deze ‘s nachts over de tanden te plaatsen, ontstaat meer ruimte achter de tong. Daarmee krijgt u een ademhaling zonder trillen.

Veel gestelde vragen

Neem dan altijd telefonisch contact met de praktijk op. Vertel duidelijk wat er aan de hand is of wat er is beschadigd, ook als u binnenkort of nog dezelfde dag een afspraak hebt. Zo kunnen we rekening houden met de voor een reparatie benodigde extra tijd.

Is er ’s avonds, in het weekend of tijdens de vakantie een probleem met uw beugel of met de beugel van uw kind? Lees dan de tips op ORTHO EHBO.

De kosten van een orthodontische behandeling zullen variëren afhankelijk van het soort beugel en de duur van de behandeling. Dit zal per persoon verschillen. Gemiddeld kost een totale orthodontische behandeling tussen de €2.000 en €3.000.
Alle kosten zijn gebaseerd op de door de overheid vastgestelde tarieven. Meer informatie hierover kunt u vinden op de sie van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), tariefschikking orthodontische zorg. Het bedrag uit de begroting hoeft niet in één keer te worden betaald, maar wordt gespreid over de behandeling in rekening gebracht.

Een beugel wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed, maar u kunt wel een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Het is verstandig om eerst goed uit te zoeken op welke vergoedingen u aanspraak kunt maken. Vergoedingen voor orthodontie kunnen per zorgverzekeraar verschillen.
Het kan nodig zijn om uw pakket uit te breiden. U kunt uw pakket aan het eind van elk jaar wijzigen (dit is wettelijk vastgesteld en geldt voor iedere zorgverzekering). In dat geval is het wellicht verstandig om te wachten met de start van de behandeling tot uw pakketwijziging is doorgevoerd.
Let op bij overstap naar een nieuwe verzekeraar: sommige verzekeraars hebben een wachttijd voor vergoeding van orthodontische behandeling. U moet dan een half jaar of een jaar bij die zorgverzekeraar zijn aangesloten voordat uw rekening wordt vergoed.

De duur van een behandeling hangt af van een aantal zaken:

-de ernst van het probleem
-de groei van de patiënt
-mogelijke afwijkende mondgewoontes
-en hoe trouw en nauwkeurig de instructies van de orthodontist/tandarts worden opgevolgd.

Een behandeling kan uitlopen als bijvoorbeeld de groei anders verloopt dan verwacht, het wisselen van tanden of kiezen trager verloopt of als niet goed wordt meegewerkt door de patiënt. Na de orthodontische behandeling kan een aanvullende tandheelkundige behandeling wenselijk zijn om een optimaal resultaat te bereiken. Uw orthodontist en tandarts kunnen u hierover adviseren.

Een beugel is vrij kwetsbaar. Het is van groot belang om voorzichtig om te gaan met een beugel, om losse slotjes en kromme draden te voorkomen.
Door het afbijten en eten van harde, taaie en kleverige dingen kan de beugel beschadigen. Tussendoortjes als dropjes, toffees, lollies, karamel, winegum, zuurtjes, pinda’s en popcorn kunt u beter laten staan. Snijd harde etenswaren, zoals appels, wortels en stokbrood eerst in stukjes.

Tijdens een orthodontische behandeling is een goede mondhygiëne van groot belang. Zo voorkomt u verkleuring, gaatjes, tanderosie en tandvleesontsteking.

  • Wij raden snoepgoed en frisdrank, vruchtensappen, DubbelFris en Ice Tea af. Kies bij voorkeur voor water, melk en thee zonder suiker. En voor iets lekkers tussendoor kunt u voor een gezonde snack gaan, zoals fruit.

Tip: bewaar frisdrank voor speciale gelegenheden (bijvoorbeeld alleen in het weekend).

  • Let ook op het aantal eet- en drinkmomenten op een dag. Bij voorkeur niet meer dan 7 keer, want na ieder eet/drinkmoment duurt het even voordat tanden en kiezen weer goed beschermd zijn. Te vaak snacken is slecht voor het gebit!