Ortho EHBO

Is er ’s avonds, in het weekend of tijdens de vakantie een probleem met uw beugel of met de beugel van uw kind? Lees dan eerst hieronder onze tips voor het oplossen van de meest voorkomende klachten. Mogelijk kunt u zelf het ongemak verhelpen en zo de klachten verminderen. Stuur de praktijk een mail zodat u zo snel mogelijk terecht kan, u wordt de eerstvolgende werkdag ingepland.

Wanneer u op vakantie bent, dan kunt u indien gewenst een orthodontist of tandarts op uw vakantieadres om hulp vragen. Denk er wel aan dat tandheelkundige behandelingen in het buitenland niet altijd worden vergoed vanuit de verzekering. Neem eventueel van tevoren contact met op met uw verzekeraar om te voorkomen dat u voor verrassingen komt te staan.

Laat de beugel uit en neem contact op met de praktijk zodat ze u de eerstvolgende werkdag kunnen inplannen. In sommige gevallen wordt de beugel voor reparatie opgestuurd naar een tandtechnisch laboratorium. De reparatie duurt dan iets langer. Als u uw gebitsmodellen nog hebt, neem deze dan mee.

Bedek het prikkende deel van de beugel met de door ons meegegeven witte was of suikervrije kauwgom. Je kunt ook proberen het uitstekende stukje draad af te knippen met bijvoorbeeld een nagelknipper, of weg te buigen met een lucifer of achterkant van een lepeltje. Neem de volgende werkdag contact met ons op om een afspraak te maken om het probleem te verhelpen. Ook als het na uw handeling niet meer prikt.

Als je last hebt van een loszittende band, kun je deze afdekken met de door ons meegegeven witte was of suikervrije kauwgom. Als de band er helemaal uit is, bewaar deze dan en neem deze bij je eerstvolgende afspraak mee. Neem bij een losse band altijd de volgende werkdag contact met ons op om een afspraak te maken om de band vast te zetten.

Als je last hebt van een loszittende bracket, kun je deze afdekken met de door ons meegegeven witte was of suikervrije kauwgom. Neem bij een los slotje altijd de volgende werkdag contact met ons op om een afspraak te maken om het slotje weer vast te zetten. Stop met het dragen van elastieken en neem het slotje mee naar de afspraak.

Bedek het prikkende deel van de spalk met suikervrije kauwgom. Je kunt ook proberen het uitstekende stukje draad weg te buigen met een lucifer of achterkant van een lepeltje. Neem de volgende werkdag contact met ons op om een afspraak te maken om het probleem te verhelpen.

Laat het spalkje in de mond zitten en wees er heel voorzichtig mee. Trek de spalk nooit los. Als de spalk uit uw mond is dan kunnen de tanden zich vrij snel weer verplaatsen! Vervolgens moet er een nieuwe spalk gemaakt worden waar ook extra kosten aan vastzitten. Wanneer u een nachtbeugel/retentiebeugel heeft draag deze dan zoveel mogelijk.

Als de schanieren los zitten probeer deze dan zelf met het meegeleverde imbus sleuteltje vast te draaien. Mocht dit niet lukken probeer dan beide kanten los te draaien en de scharnieren te verwijderen. Mocht er een ringetje/bandje loszitten zie ‘’er zit een ringetje/bandje los’’. Bel de praktijk zodat ze u de eerstvolgende werkdag kunnen inplannen om de beugel te laten repareren.