Endodontologie

Wortelkanaalbehandeling

Op zoek naar informatie over de wortelkanaalbehandeling? Hier leest u hoe de wortelkanaalbehandeling precies in zijn werk gaat en waarom het soms nodig is.

De tand of kies

Onder het zichtbare gedeelte van een tand of kies bevindt zich één of meerdere wortels. De wortel zit in het kaakbot en zorgt ervoor dat tanden en kiezen stevig in de kaak vastzitten. In iedere wortel loopt een wortelkanaal met daarin bindweefsel, zenuwvezels en kleine bloedvaten, ook wel pulpa genoemd.

Waarom een wortelkanaalbehandeling?

De pulpa kan ontstoken raken door een infectie via een gaatje (cariës), een lekkende vulling of na een harde klap op uw tand. Omdat de pulpa onder andere bestaat uit zenuwvezels, kan een dergelijke ontsteking voor hevige tand- of kiespijn zorgen. Maar soms is het juist pijnloos. Het kan dus voorkomen dat u het niet merkt, of juist met hevige pijnklachten met spoed moet worden behandeld. Welke situatie het ook is, het is erg belangrijk dat de infectie wordt bestreden. Want als deze infectie lang blijft bestaan, kan het omliggende weefsel ontstoken raken en het kaakbot gedeeltelijk door ontstekingsweefsel worden vervangen. Hierdoor komen tanden en kiezen los te staan in de kaak, waardoor ze uiteindelijk verloren kunnen gaan.
Bij de wortelkanaalbehandeling wordt het wortelkanaal gereinigd. De bacteriën worden daarmee zoveel mogelijk weggehaald en vervolgens wordt het wortelkanaal met een vulling weer netjes afgesloten. Door de reiniging van de kanalen wordt de oorzaak van de ontsteking weggenomen en kan het lichaam deze ontsteking genezen.

Ziet u op tegen de behandeling?

Wij horen vaak dat men opziet tegen de wortelkanaalbehandeling. Dit is begrijpelijk maar niet nodig. Onze tandartsen en endodontologen zijn zeer ervaren in hun werk. De wortelkanaalbehandeling vindt plaats onder lokale verdoving, u voelt dan vrijwel niets.

En als u het prettig vindt, vertelt uw behandelaar stap voor stap wat er gaat gebeuren. Neem voordat we starten met de behandeling zorgvuldig onze website door, zodat u goed voorbereid bent en weet wat u te wachten staat.